Onderwijs
Al in de kleuterklas komen kinderen in aanraking met media zoals het digibord, educatieve apps en boekjes. Het is daarom belangrijk om al bij de allerkleinsten aandacht te besteden aan mediawijsheid. Hoe zet je als leraar media bewust in om je les te verrijken? Hoe kun je bewegen mét media? En hoe betrek je ouders en opvoeders hierbij, zodat ze ook thuis media bewust en veilig kunnen gebruiken?
Laat je inspireren door deze tips en tool voor het onderwijs en ga nog steeds aan de slag met mediaopvoeding!
Ook in 2025 besteden we tijdens de Media Ukkie Dagen weer volop aandacht aan mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. De #MUD25 vindt plaats van 4 t/m 11 april. Het thema van de volgende editie is ‘Samen met media’. Doet jouw organisatie (weer) mee?
Iene Miene Media 2024
Ook dit jaar heeft Netwerk Mediawijsheid een verdiepend onderzoek uitgebracht waarbij de nadruk lag op ontspannen met media. Uit het onderzoek blijkt dat 91% van ouders met kinderen van 0 t/m 6 jaar hun kinderen digitale media laten gebruiken om zelf iets anders te kunnen doen. Opmerkelijk is dat activiteiten zonder schermen, zoals spelen, sporten en lezen, voornamelijk samen met een ouder plaatsvinden. Benieuwd naar alle uitkomsten?
Deel de tips
Wil jij ouders en verzorgers ondersteunen bij het ontspannen met media? Deel dan deze laagdrempelige tien tips. De tips zijn beschikbaar in verschillende talen: Nederlands, Engels, Turks, Frans, Oekraïens en Arabisch. Laat je inspireren.
Doe ook mee!
Tijdens de #MUD24, werden er door het hele land activiteiten georganiseerd. Wil jij als professional in je werkveld, door middel van tips of leuke activiteiten, aanhaken? Ook in 2025 besteden we tijdens de #MUD25 aandacht aan mediaopvoeding.
Toolkit
Wil je gemakkelijk aandacht besteden aan de Media Ukkie Dagen? Maak dan gebruik van de gratis toolkit. Hang de poster op, deel de (voorbeeld)posts op sociale media, schrijf een (blog)artikel of maak een nieuwsbrief over het thema.
Tips voor in het onderwijs
Hoe geef je mediaopvoeding een plek in de klas? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties en brochures met collega’s, leer meer informatie over doorlopende leerlijnen, tips en materialen en handige bronnen.
Uitgelichte tools
Tips voor professionals in verschillende situaties
Activiteit organiseren? Lees het stappenplan
Wil je je aanbod en kennis laten zien in de vorm van een online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit? We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we een format voor een PowerPoint-presentatie voor je ontwikkeld.
Overzicht van informatiekanalen
- MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
- Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
- NJi.nl - over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
- Mediaopvoeding.nl - voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
- Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
- Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
- Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)