Mediatips voor meer beweging
Inspiratie nodig? Ontdek samen de mediatips voor verrassende filmpjes, podcast en andere activiteiten met en zonder media.
Mediatips om te kijken & luisteren
Tips voor kinderen
- StoryZoo biedt kinderen in de leeftijd van 3 tot 8 jaar één groot avontuurlijk feest. StoryZoo heeft waardevolle bewegend leren video's ontwikkeld en zijn op YouTube te bekijken. Benieuwd naar de video's? Bekijk ze hier.
- Doe mee met Yoga mee met Roos. In tien minuten neemt Roos de kinderen mee op avontuur naar een ander land, waar plezier voorop staat. En naast de beweging die de kinderen krijgen, leren ze in Yoga mee met Roos ook ontspannen.
- Met de Apenstopdans van Dirk Scheele, wordt bewegen thuis makkelijk gemaakt! Dans lekker mee met Dirk en zijn apen.
- In de Zappelin app kun je filmpjes kijken, spelletjes spelen, liedjes luisteren, knutselen en podcasts luisteren. Ook kunnen ouders een wekker zetten in app om zo de schermtijd van hun kind in de gaten te houden.
Tips voor ouders/opvoeders
- Mediasmarties heeft voor de Media Ukkie Dagen verschillende media geselecteerd die passen bij de ontwikkelingsleeftijd en belevingswereld van dreumesen, peuters en kleuters. Kom jij ook samen in beweging?
- Luister naar de opvoedpodcast 'Even over mijn kind' van Tischa Neve. In deze aflevering gaat ze met een ouder in gesprek over schermtijd en de juiste balans tussen mediagebruik en andere activiteiten.
- YouTube Kids is een aparte app voor Android en iOS met daarin alleen een kindvriendelijk videoaanbod. De app biedt tekenfilms, kinderliedjes en educatieve video’s.
- Als ouder is het soms lastig om een goede balans te vinden. Het kan best een zoektocht zijn. Beluister de podcastserie 'Media Ouders' van Probiblio en hoor hoe andere ouders deze zoektocht ook ervaren.
- Beluister de podcast 'Mediamomentje' van Jorick Scheerens. Een wekelijkse podcast om ouders en kinderen te ondersteunen bij (opvoed)gesprekken over media. Beluister de podcast in jouw favoriete podcast-app.
Mediatips om te Lezen
Tips voor kinderen
- Bereslim is een aanbieder van digitale prentenboeken en pedagogisch verantwoorde spellen die bijdragen aan de taalontwikkeling, woordenschat, leesvaardigheid en het leergedrag van peuters & kleuters.
- Wegdromen, spelen, ontspannen, leren, ontwikkelen. Met de voorleesvriendjes van Besties kan het allemaal. En dat zonder een scherm te hoeven gebruiken.
- De KOBI lees-app helpt niet alleen kinderen met dyslexie leren lezen, maar laat ze ook creatief en veilig met AI zelf verhalen maken! Blijf met deze gespecialiseerde leesapp geconcentreerd tijdens het lezen door de magische leesvinger en laat je kind niet vastlopen op een moeilijk woord door middel van TapTap.
Tips voor ouders/opvoeders
- Mijn computer is leuk is een voorleesboekje en biedt op een speelse manier ondersteuning aan ouders met kinderen van 2,5 tot 6 jaar. Het boekje is geschikt voor alle ouders. Ook ouders die moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal.
- Hoewel jonge kinderen hun weg in de digitale wereld razendsnel vinden, is begeleiding van (groot)ouders en verzorgers belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen tegen schadelijke beelden. Kijkwijzer helpt hierbij en geeft deze vijf tips.
- Mediasmarties heeft voor de Media Ukkie Dagen verschillende media geselecteerd die passen bij de ontwikkelingsleeftijd en belevings-wereld van dreumesen, peuters en kleuters. Kom jij ook samen in beweging?
- De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Want hoe zorg je voor de juiste balans? Voor de leeftijdsgroep 0-5 jaar is een aparte brochure ontwikkeld.
Doetips
Tips voor kinderen
- Ga creatief aan de slag en maak samen muziek. Met Chrome Music Lab kun je op een experimentele manier muziek maken en ontdekken. Zing en dans samen.
- Laat je kleurplaten tot leven komen met de Quiver 3D App! Print samen met je ukkie een mooie kleurplaat uit, kleur hem in en geniet van de mogelijkheden.
- In de Zappelin app kun je filmpjes kijken, spelletjes spelen, liedjes uisteren, knutselen en podcasts luisteren. Ook kunnen ouders een wekker zetten in app om zo de schermtijd van hun kind in de gaten te houden.
Tips voor ouders/opvoeders
- Op dinsdagavond 28 maart 2023 wordt van 20.00 - 21.00 uur het landelijk webinar ‘Kom in beweging met media’ georganiseerd. Kom je ook?
- Mediasmarties heeft voor de Media Ukkie Dagen verschillende media geselecteerd die passen bij de ontwikkelingsleeftijd en belevings-wereld van dreumesen, peuters en kleuters. Kom jij ook samen in beweging?
- Speciaal voor de Media Ukkie Dagen heeft gro-up een dobbelspel ontwikkeld. Met het Media & Bewegen dobbelspel kun je samen met je ukkie op een leuke manier aan de slag met balans. Speel het spel!
- Alles over sport geeft tips om op een speelse manier meer te bewegen. Je leest een reeks beweegspelletjes om te bewegen met baby’s, dreumesen en peuters.
- Speciaal voor de Media Ukkie Dagen ontwikkelde Humankind de familie-editie van het balansbord. Geef het mee aan ouders en verzorgers en laat ze de challange aangaan! Hoe ziet hun week eruit? De uitkomst is niet goed of fout, maar geeft een inzicht.
- Gro-up heeft een activiteitenkaart voor jou en je ukkie ontwikkeld. Door samen media te bekijken, erover te praten, ermee te spelen en te onderzoeken, zorg je voor een goede start in mediaopvoeding. Speel deze mediabingo samen!
- Digitale balans gaat over het zó indelen van tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Met en zonder digitale media. Hoe staat het ervoor met jouw digitale balans? Doe de test op digitalebalans.nl en ontvang gelijk praktische tips.
- Op sommige telefoons kun je informatie opvragen over hoe je je tijd besteedt op je telefoon, zoals hoe vaak je de telefoon ontgrendelt en hoelang je elke app gebruikt. Digitaal welzijn (Android) is daar een voorbeeld van. Wil je graag het apparaat waar je kind gebruik van maakt bijhouden? Lees dan meer over Family Link. Zo stel je bijvoorbeeld digitale huisregels in.
- Wil je graag je eigen schermtijd bijhouden? Lees hier (iOS) hoe je dat kunt doen. Het is ook mogelijk om ouderlijk toezicht aan te zetten op het device waar je ukkie gebruik van maakt.
Overzicht van meerdere informatiekanalen
- MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
- Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
- NJi - gevalideerde informatie voor ouders over mediaopvoeding
- Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland
- mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen
- Boekstart - digitale tips