Het waren dit jaar uitzonderlijke Media Ukkie Dagen. Juist tijdens de coronacrisis blijkt mediaopvoeding een belangrijk thema binnen jonge gezinnen. Ouders worstelen met de mediaopvoeding en tijdens de crisis blijkt het mediagebruik van ukkies flink toegenomen. Tijdens deze speciale online editie van de Media Ukkie Dagen werden ouders en opvoeders digitaal op weg geholpen met talloze tips, tools en adviezen. Er werden zeven herkenbare opvoedvragen uitgelicht. En het Iene Miene Media-onderzoek 2020 werd gepresenteerd, met een extra flitsonderzoek over mediagebruik tijdens de coronacrisis. Netwerk Mediawijsheid blikt terug op een bijzondere en geslaagde campagneweek! We zetten de hoogtepunten op een rij.
Resultaten Iene Miene Media-onderzoek 2020
Gemiddeld driekwart van de ouders worstelt met de mediaopvoeding van hun jonge kind. Dat bleek uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020, hét jaarlijkse onderzoek over mediagebruik onder kinderen van 0 t/m 6 jaar. Het mediagebruik van hun ukkie roept vragen op als: wat is een gezonde schermtijd? Hoe kun je je kind iets anders laten doen dan beeldschermen gebruiken? En hoe kun je je eigen mediagebruik beperken als voorbeeld voor je kind?
Ook blijkt uit het onderzoek dat ouders en opvoeders meer tijd zouden kunnen besteden aan het kiezen van de inhoud en het begeleiden van hun kind. Nog niet eens de helft van de ouders kijkt regelmatig mee met de filmpjes die het kind kijkt.
Onderzoeker prof. dr. Peter Nikken: “Het is goed als ouders zoveel mogelijk bewust en samen met hun kind media gebruiken, want een goede begeleiding kan juist de leereffecten van beeldschermen voor jonge kinderen helpen vergroten.”
» In dit blogartikel licht onderzoeker Peter Nikken de resultaten én de belangrijke rol van professionals toe
» Download Iene Miene Media-onderzoek 2020
Flitsonderzoek naar mediagebruik in tijden van corona
Vanwege de thuisblijf-maatregelen rondom het coronavirus is er een aanvullend flitsonderzoek gedaan, om vast te stellen in hoeverre het mediagebruik in gezinnen nu anders is. Uit het Iene Miene Media-flitsonderzoek blijkt dat jonge kinderen gemiddeld 2,5 uur besteden aan beeldschermmedia sinds de coronacrisis. Dit is bijna een uur meer dan normaal. Vooral het kijken van filmpjes en het spelen van online spelletjes is toegenomen.
Daarnaast zijn ouders minder streng als het gaat om mediagebruik, zo blijkt uit aanvullend onderzoek vanuit Opvoedinformatie Nederland en Ouders & Onderwijs onder het Landelijk Ouderpanel. Zeven op de tien ouders moeten thuiswerken en tegelijkertijd op hun kind letten. 84% van alle ouders geeft aan blij te zijn dat ze media kunnen inzetten om hun kind bezig te houden.
» Download het aanvullende Iene Miene Media-flitsonderzoek
Zit je dan, thuis met de peuter en al je goede niet-te-veel-schermtijd-voornemens… Hoe doe je dat als je zelf ook nog moet werken? En als je peuter dan een tablet voor zijn/haar neus krijgt, welke apps of filmpjes zijn dan ‘oké’? #mediaukkiedagen
— VivianneBendermacher (@VBendermacher) March 31, 2020
Zeven herkenbare opvoedvragen
Om ouders en opvoeders te ondersteunen, kregen zij tijdens de campagne tips en betrouwbare adviezen aan de hand van zeven herkenbare opvoedvragen. Deze zijn samengesteld met de inbreng van Opvoedinformatie Nederland (Opvoeden.nl en Mediaopvoeding.nl), de GroeiGids en het Iene Miene Media-onderzoek.
Tijdens de campagne werd dagelijks een ‘Opvoedvraag van vandaag’ uitgelicht, zoals: hoe ga ik om met het mediagebruik van mijn kind nu we veel samen thuis zijn? Hoe houd ik grip op het beeldschermgebruik van van mijn kind? En: hoe weet ik welke boekjes, films en spelletjes geschikt zijn voor mijn kind?
» Bekijk hier de zeven vragen en antwoorden
In veel jonge gezinnen is de schermtijd door de huidige situatie toegenomen. Voor een kind is dat vaak een feest, maar hoe zorg je dat het leuk eén veilig is? Bekijk zeven herkenbare vragen: https://t.co/FVE5fAfbEo #MUD20
— NCJeugdgezondheid (@NCJ_tweets) April 3, 2020
Ook werd een pagina vol met tips voor thuis gedeeld. Met toegankelijke tips, tools en informatie rondom de vijf pijlers van de MediaDiamant: veilig, balans, samen, plezier en inhoud.
Het thema van de Media Ukkie Dagen is: ‘Boek, site, app: samen spelen op het web’. Drie leuke tips die hierbij passen zijn het voorleesboekje van @Pharoskennis, de site @Vinternetten en de app @Brikkideleeuw https://t.co/dEyWYhXhIw #MUD20
— Mediawijsheid.nl (@mediawijsNL) March 31, 2020
Inzet van het netwerk
Ieder jaar spelen bibliotheken, de kinderopvang, opvoedorganisaties en basisscholen een belangrijke rol tijdens de Media Ukkie dagen. Een belangrijk onderdeel van de campagne zijn de meer dan 100 activiteiten die normaal gesproken plaatsvinden door het hele land. Deze konden door de landelijke maatregelen rondom het coronavirus helaas niet doorgaan. Toch hebben veel organisaties in hele korte tijd mooie initiatieven opgezet om zo online de campagne te kunnen ondersteunen. Alles rondom het thema: ‘Boek, site, app: samen spelen op het web’.
Een greep uit de inspirerende initiatieven:
- Als kernpartner van Netwerk Mediawijsheid stimuleert de KB bibliotheken om met hun activiteiten de digitale geletterdheid bij kinderen te vergroten. Zo werd in samenwerking met bibliotheken de MediaWolk ontwikkeld: een poster met vragen die ouders aan kinderen van 0-6 jaar kunnen stellen. En werd het Digistart Congres online voortgezet in de vorm van dagelijkse blogartikelen over de mediaopvoeding van ukkies. Lees de blogs terug
- Expert mediaopvoeding Denise Bontje schreef speciaal voor de Media Ukkie Dagen twee inspirerende blogartikelen over mediaopvoeding in tijden van corona en over twee nieuwe tools van Mediasmarties. Je leest er alles over in de artikelen: ‘Actief de week door met (en zonder) media’ en ‘Bewust media kiezen met Mediasmarties’
- Cubiss publiceerde het online magazine ‘Mediawijs in het onderwijs’ over Samen spelen met media. Een uitgave vol tips, interviews en inspiratie over de mediaopvoeding van het jonge kind (0 tot 6 jaar).
- Om thuisles en ontspanning in deze bijzondere tijd makkelijker te maken ontwikkelden Stichting Mira Media, Bibliotheek Utrecht en Het Mediateam het digitale overzicht Thuis op school. Vol met doe-tips voor ukkies en tips voor thuis.
- Speciaal voor de Media Ukkie Dagen schreef Judith Pietersma, specialist media & onderwijs bij Bibliotheek Rotterdam, over het mediagebruik voor het jonge kind. Lees haar artikel over schermtijd of over mediagebruik in tijden van corona
- Bibliotheken door het hele land vroegen online aandacht voor het mediagebruik van het jonge kind:
Biebjournaal 3! We gaan het hebben over de #eWerkplaats voor jongeren, media ukkie dagen #MUD20, en de Quiver app!https://t.co/K7p5EEQxwz
— Bibliotheek Hoogeveen (@biebhoogeveen) April 1, 2020
Zit jij inmiddels ook met 1000 vragen over hoe je in deze tijd moet omgaan met de schermtijd van je kinderen? Op zoek naar leerzame apps voor je kleuter? TIjdens de MEDIA UKKIE DAGEN staat mediawijsheid centraal. Kijk op https://t.co/YRjTaMVdsu voor meer tips #MUD20 #ikleesthuis pic.twitter.com/qEJtBDy6GF
— BibliotheekKvO (@BibliotheekKvO) March 31, 2020
Zit jij inmiddels ook met 1000 vragen over hoe je in deze tijd moet omgaan met de schermtijd van je kinderen? Op zoek naar leerzame apps voor je kleuter? TIjdens de MEDIA UKKIE DAGEN staat mediawijsheid centraal. Kijk op https://t.co/YRjTaMVdsu voor meer tips #MUD20 #ikleesthuis pic.twitter.com/qEJtBDy6GF
— BibliotheekKvO (@BibliotheekKvO) March 31, 2020
Media Ukkie Dagen in de media
Via sociale media werd de hashtag #MUD20 veel gebruikt. Ook op tv, radio, in kranten en online waren de Media Ukkie Dagen niet te missen. Lees en luister terug:
- LINDA wijdde twee artikelen aan de Media Ukkie dagen: ‘Iedereen thuis en dat betekent meer schermtijd voor jonge kinderen‘ en ‘Ouders hebben veel vragen over mediagebruik jonge kinderen‘
- In de uitzending van RTL Nieuws vertelt Justine Pardoen over het flitsonderzoek
- NRC schreef ‘Ouders geven zich gewonnen: kinderen veel meer voor de schermen‘
- En de Volkskrant ‘Dit is niet de tijd voor schermschaamte‘
Ook Avrotros Radar, AD, NPO Radio 1, BNR Radio (vanaf vanaf 1:43), De Telegraaf en Hart van Nederland brachten het nieuwe onderzoek en de campagne onder de aandacht.
Tot volgend jaar!
Heel hartelijk dank aan alle netwerkpartners, professionals, organisaties, ouders, opvoeders, media, bloggers en anderen die tijdens de Media Ukkie Dagen geholpen hebben om de mediaopvoeding van de allerkleinsten onder de aandacht te brengen.
Volgend jaar staat alweer de tiende editie van de Media Ukkie Dagen op de planning. Schrijf alvast in de agenda: 26 maart tot en met 2 april 2021.
Op de hoogte blijven? Houd mediaukkiedagen.nl in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief van Mediawijzer.net.
Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD20.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen